Светлината в нашият дом />

Светлината в нашия дом

Есента е сезон, изпълнен с цветове, пъстрота, ухания и емоции. На някои им носи уют и носталгия, за други е прелюдия към зимата и вече усещат полъха на студения вятър. Но за всички ни е важно как се чувстваме у дома – на мястото, в което през студените дни прекарваме доста повече време, отколкото през лятото.
Има редица начини да си доставим комфорт и усещане за спокойствие, но несъмнено един от тях е с качествени и правилно подбрани мебели, които удобно да обгръщат тялото ни и да ни карат да релаксираме и отпочинем пълноценно. Но не само това, върху което стоим, е важно. Светлината в помещението и нейният цвят също са от голямо значение за усещанията и тонусът ни.

За да получите необходимата топлина и комфорт в дома си, е необходимо да се съобразите или прецените някои от правилата за осветление и аранжиране, както и цветовата гама на обзавеждането и мебелировката. Хубавото при нашите мебели е, че можете да избирате от голям брой разнообразни дамаски и цветове, според сезона, дома, или желанията и вкусовете ви.

Цветна температура

Цветната температура е понятие, използващо се не само във фотографията или снимките с телефон, но също е важно и да му се обърне внимание при подбора на осветителни тела, крушки, лампи и изкуствената светлина в дома. Несъмнено естествената слънчева светлина е най-подходяща за човека и редица изследвания сочат, че именно при наличието и, човешкият организма е най-продуктивен и благоразположен. Сънят е по-добър и пълноценен, нивата на умората и стреса са по-ниски, както и цялостното усещане за тонус и щастие. Има различни видове осветление и разположение на осветителните тела в интериорния дизайн. Именно от начина на разполагане на самите осветителни, тела, тяхната сила, вид светлина и разпространение, се определя точно как ще изглежда помещението и върху какво и дали ще се акцентира, като обекти, мебели, картини, декорация и други.

Цветната температура е много важен фактор за това как ще се почувства и реагира човек в дадено помещение. Може да бъде топла, неутрална, студена, както са и написаните характеристики на повечето осветителни тела по магазините. Цветната температура също е определяна и като „Настроение на светлината“. Топлата, мека светлина от мъждукащия в огнището огън, навяваща спомени за празничен уют, студената офисна светлина, излъчвана от флуоресцентните лампи, отворената врата на хладилника, която пробужда апетита и още редица такива примери.

Но не бива да се бърка цветът на светлината с нейната яркост. Светлина с цветна температура до 2700-3000 К често се нарича „топла”, а тази над 5000 К – „студена” – противно на очакванията. Човек възприема цвета на даден излъчващ обект в зависимост от неговата цветна температура. Затова например, ако разглеждаме снимки на хартия вечер, на обикновена халогенна крушка, или пред запаления лагерен огън или в офиса или на пряка слънчева светлина, ще видим и възприемем по различен начин цветовете на хартията.

Примери за топлина

  • Свещ: топла светлина около 1900K;
  • Халогенната крушка, с неутрална светлина: около 3400K. Тази светлина най-много се доближава до светлината на стандартна халогенна крушка от 100 W и флуоресцентна тръба. Предпочитана е за домове и ресторанти;
  • Близка до пряката слънчева светлина 4000 – 4500К: този диапазон на цветната температура е отличен за книжарници, за задържане вниманието на работници, работещи в офис помещения и промишлеността;
  • Флуоресцентен неонов източник: студена бяло-синя светлина 6500K.

Обикновено в интериорния дизайн се използват източници на светлина с цветна температура между 2000K и 6500K.

Светлината около нас

Цвета на светлината в помещението е и пряко свързан с възприемането на цвета на дамаската на мебелите. В зависимост от това дали имате топла, студена или неутрална светлина, вашите дивани, маси или столове ще изглеждат по различен начин. Затова можете да се консултирате с експерт или дизайнер, когато избирате интериор или осветление, в зависимост на кое държите повече. Но също така вече има и решения за осветление, което да контролирате сами и да променяте цветната температура по ваше желание, без да се налага да сменяте цялата осветителна система.

Познаването и разбирането на светлината може да ви е полезно в много професии и аспекти от ежедневието. Може да се чувствате по-отпочинали, по-мотивирани, с повече желание за живот и за работа, в зависимост от осветлението около вас. Затова не омаловажавайте сигналите на тялото, като умора в очите и мускулите, разсейване, раздразнение и дискомфорт. Много от тези симптоми може да са причинени от неправилно осветление в помещението или продължителна работа на неподходяща температура, било то цветна или околна. Внесете повече настроение в ежедневието си най-вече с разходки на открито, под нашия най-силен и най-важен източник на светлина – Слънцето.

Мебели на фокус