Какво трябва да знаем, когато избираме нов диван?

Какво трябва да знаем, когато избираме нов диван? />

Как да изберем диван, какво трябва да знаем, когато избираме нов диван?

Ако се замислим, на дивана прекарваме по-голяма част от времето си, когато сме вкъщи. Това е първото нещо, което забелязват гостите ви, влизайки в дома ви. Това е най-използваната мека мебел – на дивана прекарваме свободното време със семейството и приятелите, затова изборът му никак не е лесен, особено, когато на пазара се предлагат толкова различни модели. По-долу ще ви дадем няколко ключови съвета, които да ви ръководят при закупуването на нов диван, отговарящ на вашите нужди, и които ще ви спестят неприятности, свързани с неправилния и несигурен избор.

Как да изберем подходящ диван

Пространството, в което ще бъде разположен диванът.

Това е първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, защото в зависимост от пространството, с което разполагате, ще определите размерите, разположението и формата на дивана. Например, ако стаята е малка, трябва да изберете триместен или двуместен единичен диван. Ако пък мястото е голямо, по-подходящ е ъглов диван, който освен това е отличен избор, ако желаете в известен смисъл да отделите дневната от трапезарията в случай, че те са приспособени в едно помещение. След избора на форма, трябва да определите подходящите размери, за да може да се движите свободно в дневната и да се наслаждавате на почивката си.

Правилният цвят и текстил дамаска

Изборът на подходящ плат и цвят дамаска са важна част при закупуването на нов диван, защото те изграждат крайната визия на хола. Тъй като ще го виждате постоянно, препоръчително е да изберете нещо, което да се съчетава с останалата част от декора – килими, завеси, мебели и т.н. Относно вида на дамаската, това много зависи от това дали имате домашни любимци или деца. Ако например имате такива, е добре да се насочите към дамаска, която се почиства лесно. Добро решение в случая е Aqua Clean или Fibre Guard.

От друга страна пък разполага с богата гама от цветове, екологична и дишаща. Обикновенните текстилни дамаски от друга страна, се поддържат по-трудно, но са комфортни през всички сезони и са по-евтини. Най-честата дилема е свързана с това дали да заложим на светли или тъмни цветове. Класическите отговори са, че светлите цветове се замърсяват повече, а тъмните издържат по-дълго. Истината е, че трябва да ви ръководят единствено вашите нужди и предпочитания, и това какво искате да почувствате, когато се отпуснете в дневната.

Избор на диван - дамаски, качество и материали

Както отбелязахме по-горе, диванът е мебел, която не се сменя често и затова трябва да бъдете внимателни относно материалите. Най-дълготрайният материал за корпус е буковата дървесина. Също толкова важен е и материалът на седалките, тъй като те трябва да осигурят комфорт и устойчивост. Ако материалът, вложен в местата за сядане не е качествен, след време ще се появят вдлъбнатини и неравности.

Стилът в дома

Особено важна при избора на диван е визията, която желаете да придадете на стаята и да определите каква роля ще има диванът в нея – допълваща или основна. Първият съвет, който бихме ви дали, е да избягвате крещящите цветове и прекалено модерните течения в обзавеждането. Диванът ще бъде във вашия дом поне десет години, което означава, че модерните към момента тенденции, няма да бъдат актуални след няколко години, така че изберете визия, която няма да ви омръзне бързо и ще бъде актуална и след време.

Най-практичният съвет е да заложите на едноцветен диван и да допълните визията с няколко декоративни възглавници, които след време може да подмените в зависимост от тенденциите – така винаги ще бъдете в крак с модата. Не забравяйте, че трябва да съчетаете меката мебел и със стила на останалите елементи в стаята като завесите и килима.

Избор на подходящ диван

Комфорт

Много често хората избират диван само според външния вид и забравят за комфорта, така че е добре да пробвате различни модели дивани и да определите кой е най-удобният за вас и вашето семейство. Седнете и се опитайте да разберете кое е по-комфортно за вас – по-твърда опора или мекота, която ви обгръща?

Цената

Не на последно място определящ при избора на диван е бюджетът, с който разполагате. По принцип качествените дивани, изработени от добри материали и текстил, са по-скъпи. Размерът също влияе на цената. Съветваме ви да проучите внимателно пазара, преди да преминете към покупка, защото различните фирми предлагат различни цени и съотношението между качество и цена също е различно. 

Избор на диван - цена

Тези стъпки несъмнено ще улеснят избора на диван, но не забравяйте, че вие сами трябва да определите кое е с приоритет за вас – цената, материалите, визията или комфортът. Ръководете се от вашите собствени нужди и желания – все пак вие ще прекарвате голяма част от свободното си време върху меката мебел, нека то да е приятно и комфортно!

Ако имате нужда от повече информация, заповядайте в магазина ни за безплатна консултация!